Турция въвежда контрамита на 22 американски продукта

15:45, 21 юни 18 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес Турция налага мита на 22 американски продукта в отговор на американските мерки по отношение алуминия и стоманата. Това съобщи турският министър на икономиката Нихат Зейбекчи. 

Министър Зейбекчи заяви, че допълнителното облагане, което Анкара налага, е „пропорционално и премерено“. Той подчерта, че Турция иска да запази активни търговски отношения и диалог със Съединените щати. Митата ще бъдат на стойност почти 270 милиона долара и ще покрият допълнителните разходи на турските производители вследствие на американското решение. Сред стоките, които Турция ще обмитява повече, са автомобили, въглища, хартия, ядки, тютюн, уиски, козметика, части от машини и нефтопродукти на обща стойност 1,8 млрд. щ.д.

По думите на турския икономически министър, решението на Вашингтон за допълнителен налог върху стоманата и алуминия е погрешно. Ходът на президента Доналд Тръмп засегна и традиционни американски търговски и политически партньори като Европейския съюз, Канада, Мексико и Турция. 

Износът на турска стомана за Съединените щати е на стойност над 1,1 млрд. долара през 2017 г. Общият стокооборот между двете страни за миналата година е над 20 млрд. щ.д. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама