БСП внесе предложението си депутатите да нямат лятна ваканция (ВИДЕО)

14:35, 21 юни 18 / Политика 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

БСП внесе в деловодството на парламента предложението си депутатите да нямат лятна ваканция и да работят през целия месец август.

Предложението на левицата е мотивирано от желанието да бъдат приети всички законопроекти, които целят решаването на проблемите на хората с увреждания, обсъждани в общественото пространство.

Още през 2012 г. правителството на Бойко Борисов прие стратегия, според която 2016 г. следваше да бъде приет Закона за социалните услуги. Сега сме средата на 2018 г., а този закон е още на ниво концепция. Даваме до края на юли възможност на правителството да изработи този закон, както и други два – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, да ги внесат в НС и през август месец да ги дебатираме и разрешаваме проблемите на хората. Чашата на търпението преля“, аргументира позицията на партията народният представител Филип Попов.

Той напомни, че майките на деца с увреждания протестират на палатков лагер пред парламента вече около един месец, а недоволството си изразяват и други майки от много градове на страната.

От БСП подчертават още, че правилникът на парламента позволява да бъде променян така, че депутатите да не почиват през август.

Готови сме да работим без ваканция. Това е работата на Народното събрание – да разрешава такива проблеми чрез законодателни инициативи“, допълва Попов.

От левицата са категорични, че в предложението им няма „нито капка популизъм“ и предлагат на управляващото мнозинство компромисен вариант – ако предложението им за работа през август не бъде прието, то поне до тогава парламентът да проведе няколко извънредни заседания, на които да се разгледат тези законодателни инициативи.

Колегите да не бъдат крайни популисти. Нормално е политиците да имат определена чувствителност, когато защитават интереси. Но нека не злоупотребяват с това“, заяви Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ. Коментарът й дойде минути след като от БСП са поискали да бъде отменена лятната ваканция на народните представители.

Тя съобщи, че според справка, която е направила, в сряда и четвъртък Корнелия Нинова се е регистрирала, че е в сградата на парламента. От 59 гласувания обаче тя е участвала само веднъж на сутрешна регистрация, за да й се брои денят като присъствен и да не бъде глобена. В сряда пък от 90 гласувания в зала, лидерката на БСП е имала само 5 такива.

„Разбира се, въпросът с искането на БСП да няма лятна ваканция за депутатите, ще бъде обсъден в ГЕРБ и в пленарна зала, както законът го изисква“, потвърди Атанасова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама