Главният готвач на кралската сватба - най-добрата жена готвач в света

20:10, 21 юни 18 / Любопитно 25 455 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Готвачът от Северна Ирландия Клеър Смит, която се грижеше за трапезата на сватбата на Меган Маркъл и принц Хари, е обявена за най-добрата жена готвач в света, пише "Гардиън".

Тя получи наградата си на церемонията в понеделник в Билбао, Испания, където бяха отличени и 50-те най-добри ресторанта в света.

"Все още са малко жените, представени на най-високото ниво в кулинарната индустрия. Трябва да направим нещо по въпроса, защото това няма да се промени, като просто не се обръща внимание. За мен да се прави разделение на мъже и жени е странно, но в същото време няма достатъчно жени главни готвачи", коментира Смит.

Тя напуска семейната ферма край Белфаст, когато е на 16 години, за да учи кетъринг в Хайбъри колидж в Портсмут. След това работи в едни от най-престижните ресторанти в САЩ, преди да стане шеф патрон на ресторанта на Гордън Рамзи през 2007 г. Така тя става първата жена главен готвач на ресторант във Великобритания с три звезди "Мишлен" - само седем жени в историята на високата кулинария са били главни готвачи и са получавали толкова звезди.

През юли 2017 г. тя отваря своя ресторант в знамения лондонски квартал "Нотинг хил" - Core by Clare Smyth. Оттогава заведението получава титлата най-добър ресторант през 2018 г. от GQ Food и Drink Awards.

Най-близките на сватбата на Меган Маркъл и принц Хари са получили за вечеря пош бургери и свинско шкембе, а за десерт - вариация на захарен памук.

"Прекарах 15 г. от живота си в ресторанти с три звезди "Мишлен" и така се подготвих да постигна най-доброто, на което съм способна", казва Смит.

"Стоях рамо до рамо с мъже в най-натоварените кухни в света и се справях по-добре и обожавах това", казва още Смит при получаването на наградата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама