Фермери в Словакия протестираха срещу измами със земеделски субсидии

09:41, 21 юни 18 / Свят 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Фермерите в Словакия излязоха на протест, като навлязоха с десетки трактори в столицата Братислава, недоволни от измамите със земеделски субсидии. Случаите бяха разкрити в едно от последните разследвания на журналиста Ян Куциак, убит през февруари тази година.

Според фермерите правителството и управляващата лява партия Смер години наред не обръщат внимание на схема, в която хора с политически връзки получават субсидии, без да притежават земите.

Правителството създаде анкетна комисия за проверки, а президентът Андрей Киска заяви, че върховенството на закона в селските райони на Словакия трябва да бъде възстановено. "Земеделците ме информираха за ситуацията. Време е правителството добросъвестно и справедливо да реши техните проблеми", заяви Киска, предаде БНТ.

На заседание кабинетът на Словакия реши да създаде анкетна комисия, която да провери твърденията за измами със субсидии. "Президентът обеща да следи ситуацията и да се опита да реши проблемите с помощта на експерти", съобщи Франтишек Оравец, фермер.

Генералната прокуратура съобщава, че е проучила 35 случая, свързани с оплакванията на фермерите, но не посочва кога ще оповести резултатите от проверката.

Дребните фермери твърдят, че са жертви на насилие или шантаж от местни престъпници, които се опитват да ги изгонят от земите им или да вземат субсидии за тях докато полицията си затваря очите.

Според словашкия закон всеки, който извършва земеделска дейност на дадена земя, без непременно да е неин собственик, има право да кандидатства за помощи от ЕС. Тези злоупотреби бяха част от разследване на убития през февруари журналист Ян Куциак.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама