Директорът на Агенцията по трансплантация подаде оставка

09:31, 21 юни 18 / Политика 25 525 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Д-р Мариана Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация, е подала заявление за напускане, но днес ѝ предстои още един разговор с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, научи "Хоризонт". Д-р Симеонова е директор от 5 години и беше назначена от Десислава Атанасова, тогава министър, а сега депутат от ГЕРБ. 

Пациентски организации "Заедно с теб" разпространиха писмо до медиите, в което изразяват несъгласието си с оставката на д-р Мариана Симеонова. Според организациите, без д-р Симеонова работата на институцията ще спре напълно, съобщи БНР.

По думите на Пенка Георгиева от организациите "Заедно с теб", с работата си д-р Симеонова повишава доверието в донорството и постига успехи чрез мрежата от кооридинатори по донорство.

"Работим с д-р Мариана Симеонова като пациентски организации, като алианс на трансплантираните и оперираните, чийто председател е Евгени Георгиев - сърдечнотрансплантиран, като други организации и категорично заявяваме нашето доверие към успехите, които постигна д-р Мариана Симеонова най-вече за повишаване доверието в донорството. Тя е човекът, който създаде активно действаща и работеща мрежа от координатори. Това са лекарите в координационните центрове, в спешните отделения от цялата страна", заяви Георгиева.

Прекратеният договор с Евротрансплант е основната причина за подадената оставка от д-р Симеонова, това заяви Наталия Маева от Националната пациентска организация.

"Основният проблем, може би, който остава нерешен са белодробните трансплантации, но за да бъде решен този проблем трябва да има политическа воля и да бъде направена една национална програма, защото в момента се намираме в една патова ситуация, в която 16 пациента чакат за белодробна трансплантация. Вече повече от една година, български пациент не е приеман дори за предварителен преглед, в нито една европейска клиника. Проблемът в момента е с Евротрансплант", обясни Маева.  
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама