Омбудсманът: Отхвърлянето на законопроекта за лична помощ показа, че проблемът няма да бъде решен

11:00, 21 юни 18 25 411 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги изкара на улицата, на палатки в страната и пред НС, няма да бъде решен. Това обясни омбудсманът Мая Манолова пред БНТ. 

По думите й е бил направен и опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките и системата за хора с увреждания ще бъде запазено.

Ако погледнем кое е това, което кара майките да са гневни, кое ги държи пред парламента и ги извежда на седми протест - това е ситуацията в този сектор, подчерта Манолова.

"Сега в политиките уж за защита на хората с увреждания се наливат 169 милиона за чужда помощ и за асистентски услуги, а от тези 169 милиона, това са сметки на социалното министерство, асистентски услуги се предоставят на забележете 11 158 души. 169 милиона срещу 11 158 души", коментира още омбудсманът.

"Това, което ние предлагахме и в което е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е, че само с още 100 милиона лева асистентски услуги ще получават 77 000 души - пет пъти повече", заяви Манолова.

"За да се реализира този закон, ще бъдат необходими още 105 милиона лева, така вместо 11 000 - 77 000 ще получат, но ще могат да кандидатстват и всички останали до 500 000 души", подчерта тя.

Ще стоя до протестиращите майки докрай, ще стоя зад каузата им докрай, категорична е Манолова.

"Казвам го за да ги успокоя, но и защото това е една справедлива кауза, те искат да се преборят с една несправедливост. Те се борят не само за себе си. Не е вярно, че този закон разделя, ситуацията в момента разделя хората с увреждания", обясни омбудсманът.

"Чух много приказки през последните дни за това, че съм застанала зад майките и стоя зад тях заради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам на всички тези, които очевидно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, искам да кажа, че съм готова на всички обезпокоени да им предложа успокоителна размяна - те да застанат зад законопроекта, който искат майките, да осигурят подкрепа за този законопроект, да бъде приет по най-бързия начин, след това да застанат зад други закони, които уж подкрепят срещу свръх правомощията на банките и личния фалит - и в замяна ще получат моята оставка", каза Манолова.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама