Камарата на представителите на САЩ ще гласува законопроект за имиграцията

08:30, 21 юни 18 / Свят 25 406 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Камарата на представителите ще гласува законопроект за имиграцията, имащ за цел да сложи край на практиката на американските власти да разделят влезли незаконно на територията на САЩ семейства, заяви председателят на долната камара на Конгреса Пол Райън, предаде БТА.

Вчера Доналд Тръмп подписа указ за прекратяване на тази практика. Обратът в тази политика идва след международната вълна от възмущение. Самият Тръмп каза, че е бил повлиян от гледката на разделените семейства. "Не харесвах да виждам как биват разделяни семейства", каза Тръмп на церемонията по подписването на нормативния акт. 

Документът обаче не решава проблема с вече разделените от родители им деца. По официални данни между 5 май и 9 юни са били разделени повече от 2300 деца от 2200 родители.

Републиканската партия на президента Доналд Тръмп трескаво изработва законопроект, след като видеозаписи с деца в клетки и аудиозаписи с ридаещи деца предизвикаха гняв във вътрешен план сред организации и групи, вариращи от религиозни лидери до влиятелни бизнесмени, както и заклеймявания от чужбина.

"Камарата (на представителите) ще гласува законопроект семействата да остават заедно", каза нейният председател пред репортери. Той уточни, че "законопроектът ще предвижда, когато срещу дадени лица има съдебно преследване за незаконно преминаване на границата, за целия период на делата семействата да остават заедно, задържани от министерството на вътрешната сигурност".

Камарата на представителите разглежда два варианта на законопроекта. Президентът на САЩ категорично защити действията на правителството си и обвини демократите за разделянията на семействата, макар неговите съпартийци републиканци да контролират и двете камари на Конгреса, а сегашната политика да се прилага от неговата администрация, отбелязва Ройтерс. Според проучване Ройтерс/Ипсос от вторник по-малко от 30% от пълнолетните американци подкрепят тази политика.

Тръмп направи твърдия курс по отношение на имиграцията един от крайъгълните камъни на своето управление. Той опита да обвърже евентуалното прекратяване на разделянията на семействата с по-широк законопроект за имиграцията, който да включва финансиране за отдавна исканата от него стена по границата с Мексико. Тръмп вече заяви пред републиканците от Камарата на представителите, че ще подкрепи всеки от двата законопроекта за имиграцията.

Много от конгресмените от партията са изправени пред трудни надпревари за преизбиране на междинните избори през ноември, отбелязва Ройтерс. Пол Райън заяви, че вариантът на законопроекта, който ще бъде гласуван, е компромис между консервативното и умереното крило в Републиканската партия и е плод на преговорите между тях, предаде АП.
Председателят на долната камара на Конгреса го определи като "план Б". Райън заяви, че той лично не подкрепя разделянето на децата от семействата им, и че иска те да бъдат задържани заедно.

Прокарването на законопроекта обаче остава под въпрос дори и след като Тръмп се срещна с конгресмените републиканци, за да им изкаже подкрепа за приемането на законопроект за имиграцията, тъй като ръководството на партията среща трудности да намери подкрепа за него дори в собствените си редици. Според някои конгресмени републиканци предложеният от ръководството на партията вариант за законопроект трябва да се ползва с по-голяма подкрепа от президента.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама