Джамбазки: Гласувах против приетата директива за авторското право

15:50, 20 юни 18 / Политика 25 530 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правната комисия на Европейския парламент гласува директивата за авторското право в цифровия единен пазар и даде зелена светлина за преговори по темата между парламента, Европейската комисия и Съвета. Гласувани бяха два от спорните членове. За единия от тях се смята, че би могъл да застраши работата на разследващите журналисти, а вторият ще задължи всички доставчици на интернет услуги да въведат задължителни филтри за следене, разпознаване и триене на съдържание.

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки, ЕКР-ВМРО, в качество си на докладчик за групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), аяви, че е гласувал против директивата. Ето неговата позиция:

„За съжаление, въпреки усилията си не успяхме да повлияем на мнението на останалите колеги относно вредите, които могат да нанесат някои от предложените от тях текстове в директива на Европейския парламент и на Съвета относно авторското право в цифровия единен пазар. Надявам се по време на междуинституционалните преговори да се намери добър и приемлив компромис, който да гарантира свободата на словото и мненията в социалните мрежи, да осигури на потребителите правото да качват и разпространяват свободно своето мнение или създаденото от тях съдържание и който да удовлетворява издателите и за доставчиците на услуги и платформите в интернет. Лично аз гласувах против двата текста на член 11 и член 13 във вариантите, в които бяха приети днес, не подкрепих доклада и не подкрепих даването на мандат за преговори.“

С 14 на 9 гласа докладчикът Аксел Восс (ЕНП, Германия) беше упълномощен за преминаване към междуинституционални преговори със Съвета и Комисията. Мандатът за тези преговори може да бъде поставен на гласуване в пленарна зала в началото на месец юли, ако успеят да се съберат 76 подписа на депутати, които искат решението на правната комисия да бъде преразгледано,

Депутатите приеха текстовете за член 11[i](Закрила на публикациите в пресата при цифрово използване) и член 13[ii](Използване на защитено съдържание от доставчици на услуги на информационното общество) oт предложението за Директива.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама