ЕС въвежда контрамита от днес за вноса на американски стоки

08:30, 22 юни 18 / Свят 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Влизат в сила ответните мита на Европейския съюз, които ще засегнат вноса на американски стоки на стойност 2,8 млрд. евро (за около 3,2 млрд. долара). Те са ответна европейска мярка на наложените от администрацията на американски президент Доналд Тръмп високи мита върху вноса в САЩ на стомана и алуминий, включително от ЕС.

"Ние не искахме да сме в тази позиция, но едностранното и необосновано решение на САЩ да наложи митнически тарифи върху стоманата и алуминия, внасяни от ЕС, означава, че нямаме друг избор", посочи европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом в специално изявление на ЕК.

Т.нар. "ребалансиращи мерки" са отговор на това, че от 1 юни САЩ наложиха мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий от ЕС, коментира представителят на ЕК. Новите по-високи европейски налози ще засегнат вноса от САЩ на редица селскостопански стоки и на други продукти.

ЕС може да наложи мита и на други американски стоки в размер на 3,6 млрд. евро на по-късен етап - "след три години, или още по-скоро, ако има положително решение на търговските спорове в СТО", допълни европейският комисар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама