Нено Димов: Бъдещето изисква да променим мирогледа си 

14:40, 20 юни 18 / Политика 25 421 Шрифт:
Автор:

„Кръговата икономика е напълно нов начин на живот, който трябва да възприемем възможно най-бързо. Идеята е да постигнем максимална употреба на ресурсите си  минимален отпадък“. С тези думи министърът на околната среда и водите Нено Димов, постави началото на Деветия национален зелен форум на сп. „Мениджър“. Той посочи, че за да бъде ефикасен този метод на опазване на околната среда, е нужно да променим мирогледа си. Българската кръгова икономика трябва да се сведе до една нова цикличност- опасното да бъде изведено, а полезното- използвано отново. Министърът посочи целите за зелено бъдеще  - предотвратяването на отпадъка и неговото депониране или изгаряне, тоест продуктите да бъдат създавани така, че разделянето на отделните им елементи да бъде лесно, а от там и тяхното рециклиране. По този начин стойността на продукта би могла да се запази и той да бъде употребяван повторно.

Нено Димов представи своята гледна точка под формата на йерархия, започвайки от върха й с отделянето на нулев отпадък, след това рециклирането и втората употреба на продукта. Ако тези методи не подействат, идва изгарянето и накрая депонирането. „Съдейки по тази йерархия, виждаме, че това ще доведе до 10% депониране, което се вписва идеално в стандартите на ЕС за кръгова икономика.“, споделя министърът. 

Зам.-кметът на София Йоана Христова добави, че има риск в кръговата икономика продуктите да нямат шанс за повторна използваемост и да бъдат неправилно депонирани. „Нужно е да успеем да елиминираме този риск, а след това да намалим количеството отпадъци, което отива на депо. Вярвам, че иновациите технологично се появяват в правилния момент.“ , отбеляза тя. Сега 16% от отпадъците на столичната община отиват на депо. 

Христова изказа своите надежди за бъдещето, че процентите ще паднат до десет, като следваме примера на Западните страни- Великобритания, Швейцария и Дания, където процентите са между четири и шест.

На конференцията присъстваха също съдружници на инициативата- „ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ“, „Кока кола ХБК“,  „Лидл България“, „Софийска вода“, „Нестле България“ и други, които представиха своите иновативни начини за прилагане на кръгова икономика. Събитието беше закрито от Тодор Бургуджиев - изпълнителен директор на ЕКОПАК България, с призива: „Имаме една планета, пазете я.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама