КТ "Подкрепа" подготвя увеличаване на заплащането на нощния труд

13:45, 20 юни 18 25 432 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

КТ "Подкрепа" подготвя законодателни промени, които да регламентират по-високо заплащане и по-добри условия за нощния труд. Предложенията ще бъдат представени на властта с началото на новия политически сезон през есента, съобщи президентът на синдиката Димитър Манолов, съобщи БНР.

Повече от 400 000 българи полагат нощен труд, в повечето случаи съчетан и с извънреден, което вече е и предпоставка за трудови злополуки и завишен травматизъм.

Синдикатът настоява допълнителното възнаграждение за всеки час работа от 22.00 до 6.00 часа сутринта да стане от 25 стотинки на 2 лева и 55 стотинки. Сега действащата ставка не е променяна от 10 години, когато минималната работна заплата е била 180 лева срещу 510 в момента,  но подчертават, че проблемът не се изчерпва само с парите.

"За 10 години минималната работна заплаща е скочила повече от два пъти, да не кажа три пъти, и понеже нощният труд винаги се измерва с минималната работна заплата, дори най-малкото този фактор ни кара към преосмисляне на това", посочи президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, а директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова назова най-честите нарушения на работодателите при полагането на нощен труд.

"Укриването на часовете нощен труд се доказва там, където има стремеж към улавяне, абсолютно нерегламентиране, не само на работа през нощта, но на работа без договори и какво ли не още", добави Михайлова.

В подкрепа на кампанията, която синдикатът обяви, вече стартира и подписка сред всички работещи, която продължава. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама