Ford и Volkswagen проучват стратегически съюз, но без сливане

20:40, 20 юни 18 25 893 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Компаниите Ford Motor Co. и Volkswagen AG проучват как биха могли да работят заедно, за да се конкурират по-добре в световен мащаб, тъй като автомобилите използват все по-напреднали технологии, а очакванията на клиентите се развиват, отбелязва агенция MarketWatch.

Двете водещи компании съобщиха във вторник, че проучват възможността за стратегически съюз, който може да включва съвместно разработване на гама от превозни средства с търговска цел, както и други проекти. Те обаче подчертаха, че не обсъждат варианти за размяна на пакети от акции или други подобни споразумение, което означава, че двата автомобилни гиганта не са преговарял за евентуално сливане.

През последните месеци "Фолксваген" одобри план за подготовка на Volkswagen Truck&Bus - подразделение за търговски превозни средства, което евентуално да бъде листвано на фондовите борси още през следващата година.

"Пазарите и търсенето на клиентите се променят с невероятна скорост", посочи д-р Томас Седран, ръководител стратегии на "Фолксваген" и допълни: "Двете компании вече имат силни и допълващи се позиции в различни сегменти на автомобилите с търговска цел".

От своя страна "Форд" работи върху прилагането на т.нар. "корпоративен фитнес план", чиято цел е да намали натрупаните разходи през следващите четири години с 25,5 млрд. долара и да помогне на базираната в Диърборн (Мичиган) компания да подобри своята доходност и рентабилност спрямо двата си традиционни съперника - General Motors Co. и Fiat Chrysler Automobiles NV.

По-рано тази седмица "Форд" закупи отдавна изоставена жп гара в Детройт, която планира да превърне в технологичен център за развитието на електрически и безпилотни (автономни) автомобили. Компанията заяви, че се стреми да се трансформира от стар традиционен производител до продавач на високотехнологични транспортни услуги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама