Риба-птицечовка е обитавала австралийски риф

20:30, 20 юни 18 / Любопитно 25 1230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Австралийски учени възстановиха фосил на странна риба с дълга муцуна, напомняща за птицечовка, която е плувала по дъното като скат, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Фосилът е на 400 милиона години. Наречен е Бриндабеласпис на планината Бриндабела край Канбера. Принадлежи към изчезнала група праисторически риби с броня - плакодерми. Фосилът е намерен през 1980 г. във варовик край езерото Буринджък в Нов Южен Уелс, северно от планината Бриндабела. В този район са живели едни от най-ранните рифови риби в света.

Палеонтолози от университета Флиндърс и Австралийския национален университет реконструираха два от древните фосили и откриха, че те са на странна риба с очи отгоре на главата и ноздри, които излизат от очните кухини. Муцуната й е като широка човка, като челюстите се разширяват на върха.

"Тази риба изглежда много странно", каза Бенедикт Кинг от екипа.

Фосилът е датиран към ранния девонски период - повече от 175 милиона години преди първите динозаври.

"Предполагаме, че това животно е било дънно", каза Джон Лонг също част от екипа. "Вероятно човката му е служела да търси плячка, като птицечовката, а с очите отгоре на главата е гледало дали няма някаква опасност", добави той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама