Първи публичен дебат между изкуствен интелект на IBM и хора (ВИДЕО)

20:00, 20 юни 18 / Любопитно 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Американската компания IBM изправи компютър срещу двама експерти по дебати в първата публична демонстрация на проект за изкуствен интелект, по който работи от години, съобщи БТА.

Екип на компанията, базиран в Израел, започва работа по проекта Проджект Дибейтър през 2011 г. - скоро след като суперкомпютърът на IBM Уотсън побеждава двамата най-добри играчи в американското телевизионно куиз шоу "Рискът" ("Jeopardy"). 

Разработка на IBM е и компютърът Дийп Блу, който през 1997 г. победи шампиона по шах Гари Каспаров.

Компанията представи най-новия си проект в понеделник в Сан Франциско. В първата си публична изява Проджект Дибейтър трябваше да приведе убедителни аргументи в полза на субсидирано от държавата космическо изследване - тема, по която изкуственият интелект не е бил подготвен предварително.

"Субсидирането на космическо изследване е като инвестирането в наистина добри автомобилни гуми. Подобно изследване може да обогати човешкото съзнание, да вдъхнови младите хора и същевременно да е солидна инвестиция, което го прави по-важно дори от добрите пътища, училища или здравеопазването", е заявила компютърната система, наподобяваща монолит с екрани и надарена с женски глас. 

Компютърът е изградил встъпителното си слово, разчитайки на заложените в паметта му стотици милиони публикации във вестници, списания и други източници. След това компютърът е изслушал контрааргументите на двамата си човешки опоненти, отделяйки четири минути за опровергаването им. 

Въпреки че изкуственият интелект разчита на технологии, подобни на използваните от търсачките Google и Bing, и гласовия асистент Алекса, компания IBM навлиза в нова територия, създавайки система, която се справя с по-задълбочени човешки практики като реторика и анализ и приложението им в обсъждането на големи въпроси с невинаги ясни отговори. 

Очаквано машината се е справила по-добре от човешките си опоненти в привеждане на числа и детайли като доказателства в тезата си. Компютърът е демонстрирал и способността си да борави с най-приковаващите вниманието елементи на спора и дори да "пуска" шеги по собствен адрес.

Това, което липсва на изкуствения интелект, е такт. Наблюдателите отбелязват, че понякога шегите на компютъра не са били особено уместни, както и някои от източниците, на които се е позовавал - например арабски шейх. 

"Хората са по-добри в използването на по-експресивна и оригинална реч. За да илюстрират основната си идея, те се позовават на собствения си опит. Машината не живее в реалния свят, нито има собствен живот, на който да се позове", казва Дарио Гил от IBM. 

На този етап няма планове за комерсиализирането на Проджект Дибейтър. В бъдеще обаче той може да се използва като помощник, например на адвокати, във вземането на информирани решения.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама