Депутатите освободиха управителя на НЗОК

11:00, 20 юни 18 / Политика 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът освободи предсрочно управителя на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) проф. Камен Плочев. Това е вторият опит за отстраняването му, след като миналия петък парламентът прекъсна заседанието си заради липса на кворум. Причината -  депутатите от БСП напуснаха пленарна зала в знак на протест заради  включването на точката в дневния ред в последния работен ден.

В
подкрепа на предсрочното отстраняване на проф. Камен Плочев от поста управител на НЗОК гласуваха ГЕРБ, Воля и Обединени патриоти. От БСП се обявиха против, а от ДПС се въздържаха от гласуване с мотива, че проблема е системен и поредната смяна в ръководството няма да промени ситуацията в касата.

През февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото управителят на касата настоял за актуализация на бюджета на институцията. Плочев бе обвинен в лъжа за това, че съобщи, че касата има 133 млн. лв. просрочени дългове към чужди фондове.

След проверка обаче стана ясно, че професорът е прав, но състоянието му се влоши и постъпи в болница.

В края на май той информира, че лечението му продължава повече от три месеца, което дава законовото право на властите да го освободят от поста.

По-рано през юни, четири месеца след като поиска оставката на управителя на НЗОК, Ананиев заяви, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.
 
Министърът увери, че управителят на здравноосигурителната институция е достоен лекар и човек и негативни настроения към него няма.

Миналата седмица здравната комисия в парламента одобри шефът на НЗОК да бъде освободен, а като основен аргумент се изтъкна влошеното здраве на проф. Плочев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама