Премиерът прие оставката на зам.-министър Росица Димитрова

09:42, 20 юни 18 / Политика 25 441 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов прие подадената от заместник-министъра на труда и социалната политика Росица Димитрова оставка. Мотивът на Димитрова е създалата се обществена чувствителност във връзка с участието й в 11-тата сесия на Конференцията по Конвенцията за правата на хората с увреждания, проведена в Ню Йорк.

Росица Димитрова призна, че вероятно е грешка, че се е съгласила да тръгне в командировка за Ню Йорк, след като е видяла цената на билетите от по 8300 лв. всеки, която е трябвало да се плати. Пред bTV тя сподели, че не съжалявала, че отишла, защото ставало въпрос за важен форум. Миналата седмица заместник-министърът взе участие в 11-та сесия на Конференцията на страните по Конвенцията за правата на хората с увреждания. България е председател на форума за периода 2017-2018 г. и в това си качество организира конференцията за 10-та и 11-та сесия.

Междувременно информация, че зам.-министърът и един държавен експерт са пътували в първа класа, като един билет е струвал 8300 лв., предизвика напрежение на фона на палатковите лагери на майки на деца с увреждания, които настояват за закон за личната помощ. Ресорният министър Бисер Петков каза, че Димитрова е командирована с негова заповед и изтъкна, че България е председател на форума, както и неговото значение.

"Не съм била на луксозна командировка в Ню Йорк, а имах удоволствието, честта и гордостта да участвам в XI сесия на Конференцията по изпълнение на Конвенцията по защита на правата на хората с увреждания, която е подписана от 177 държави, и X и XI сесия се председателстваше от България”,  коментира Димитрова. 

„Най-вероятно е грешка, че съм се съгласила да тръгна, след като съм видяла цената. Но не съжалявам, че съм отишла, защото това е най-големият форум, на който България имаше възможността да се представи; форум, на който получи похвали от всички страни, от Върховния комисариат по правата на хората с увреждания…”, каза още тя. 

Димитрова призна, че обява за тази конференцията е дошла в министерството още през март, но след като ведомството се е забавило да вземе решение до последния момент, билетите за пътуването вероятно са били по-скъпи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама