Депутатите решават дали да освободят управителя на НЗОК

08:30, 20 юни 18 / Политика 25 368 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите решават днес дали да освободят управителя на Здравната каса проф. Камен Плочев. Това е втори опит за отстраняването му, след като миналия петък парламентът прекъсна заседанието си заради липса на кворум.

Въпросът е залегнал като втора точка в проектопрограмата на депутатите за тази седмица, която предстои да бъде гласувана в сряда. Преди това народните представители трябва да дебатират по промени в закона за водите.
 
Включването на извънредни точки в дневния ред в петък, сред които и прекратяването на мандата на Плочев, предизвика напрежение в парламента и накара БСП да напусне залата. Тъй като и избраници от ДПС отсъстваха заради празника Рамазан Байрям, не се събра кворум и това наложи заседанието да бъде прекратено.

От опозицията видяха опит за отклоняване на вниманието от отстраняването на шефа  на НЗОК, защото той извадил на дневен ред скандална информация за задлъжнялост на касата към чужди каси.
 
През февруари здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Камен Плочев, защото управителят на касата настоял за актуализация на бюджета на институцията. Плочев бе обвинен в лъжа за това, че съобщи, че касата има 133 млн. лв. просрочени дългове към чужди фондове.

След проверка обаче стана ясно, че професорът е прав, но състоянието му се влоши и постъпи в болница.

В края на май той информира, че лечението му продължава повече от три месеца, което дава законовото право на властите да го освободят от поста.

По-рано през юни, четири месеца след като поиска оставката на управителя на НЗОК, Ананиев заяви, че с най-голямо удоволствие би продължил да работи с него.
 
Министърът увери, че управителят на здравноосигурителната институция е достоен лекар и човек и негативни настроения към него няма.

Миналата седмица здравната комисия в парламента одобри шефът на НЗОК да бъде освободен, а като основен аргумент се изтъкна влошеното здраве на проф. Плочев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама