Журналистът Борислав Радославов възкресява дядо Добри в книга

14:00, 23 юни 18 / Култура 25 435 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Труден и възвисен, но и противоречив и странен за мнозина. Отшелнически, но в същото време близо до хората. Грешен, но наричан светец от народа. Възхваляван, но и обругаван. Тачен от непознати, но неразбран от близки – това е дядо Добри, аскетът, посветил половината си живот в служба на Бог и на религията и дарил стотици хиляди за ремонт и изграждане на няколко български църкви и манастира. 

„Дядо Добри – светецът от Байлово” от журналиста Борислав Радославов възкресява историята на столетника, който развълнува хиляди души. Личност, която мнозина искат да бъде канонизиран за светец и да бъде почитан на 13 февруари, деня на кончината му.

Без да влиза с взлом в душата на белокосия старец или да търси скандални подробности и клюки, Борислав Радославов проследява истински случки и истории с най-близките му хора – тези, на които самият дядо Добри обрича живота си в последните години.

В три части „Дядо Добри – светецът от Байлово”  събира спомените на най-близките хора, които в продължение на десетки години крепят и доизграждат светлия образ на светеца от Байлово – неговият довереник Цонка Пантелеева, кметицата на село Горно Камарци Мария Гърбова, кметицата на село Гара Елин Пелин Вяра Вучкова и други.
    
Да помним живота на човек, извървял своята Via Dolorosa от „Осанна“ до „Разпни го“ и обратно. Да повярваме в доброто и да поканим светлината в домовете си. 
    
На 27 юни на Камерна зала на Младежки театър „Николай Бинев” в София авторът Борислав Радославов и вдъхновеният от дядо Добри Сунай Ремзи ще представят изданието. 20% от всяка закупена книга на благотворителното събитие ще бъдат дарени за поставянето на паметник на Дядо Добри пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. 

Модератор на събитието ще бъде Александър Кръстев (създател на най-големия сайт за книги у четене у нас „Аз чета”), а специални гости ще бъдат епископ Тихон – бивш предстоятел на катедралния храм „Св. Александър Невски” по времето на най-активния период на събиране на милостиня на дядо Добри, Цвета Кирилова – председател на сдружение „Азбукари”, и виртуозите от квартет „Светоглас”. 

Откъс от книгата можете да прочетете в неделя в рубриката "Неделно четиво".
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама