Украйна покани по Twitter Германия в газопреносната си мрежа

14:45, 18 юни 18 / Свят 25 445 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Украйна кани Германия да участва в международния консорциум за управление на нейната газопреносна  система, но само при условие, че се откаже от газопровода „Северен поток 2“. Това заявява президентът Петро Порошенко във видеозапис, разпространен днес в Twitter, предаде БТА.

„Сега създаваме група в Евросъюза, която трябва да спре „Северен поток 2“. Именно затова водим активни преговори с Германия. Каним ги да създадат международен консорциум за управление на държавната газопреносна система на Украйна“, отбелязва Порошенко. Но допълва, че условие за участието на Германия е спирането на „Северен поток-2“.

По думите на украинския президент „партньорите от САЩ са и решително настроени“ да участват в процеса на създаване на консорциум.

Порошенко отново посочи, че „Северен поток 2“ е насочен срещу Украйна. И изрази убеждението, че този проект „се опитва да отнеме от бюджета на Украйна близо 3 милиарда долара“.

За да се запази дейността на украинската газопреносна система, по-рано Киев изтъкна необходимостта от създаване на газопреносен консорциум с привличане на голям международен партньор за нейното управление.

„Северен поток 2“ е проект за удвояване капацитета на действащия газопровод „Северен поток“, който свързва Русия и Германия по дъното на Балтийско море, заобикаляйки транзитните държави Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама