Учени разкриха тайната на крава с муцуна като на булдог

19:30, 18 юни 18 / Любопитно 25 426 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международен екип от учени използва най-новите генетични и анатомични техники, за да изследва останките на крава с плоско лице като на булдог, заинтригувала Чарлз Дарвин, когато я вижда в Аржентина преди 180 години, пише вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Кравата ниата е с необичайна плоска муцуна, но според учените не е имала дихателните проблеми на булдога, нито проблеми с храненето.

Учените от университетите на Цюрих и на Нов Южен Уелс са използвали скелети от цял свят, за да изучат анатомията и еволюцията на ниата. Изводът им е, че това е била уникална порода.

Кравата ниата е пример за изчезване на рядка порода и изучавайки биологията й, учените се надяват да разберат как могат да помогнат за оцеляването на застрашените видове.

"Изчезването на кравите ниата не е резултат от това, че животните не са могли да се приспособят. В Аржентина те са изчезнали, когато е започнало интензивно отглеждане на други породи и търсене на оптималната от тях. Това означава, че са използвани по-малко породи и много са изчезнали" - каза проф. Санчес Вилагра от екипа.

Това се е случило с много питомни животни. Резултатът е по-малко генетично и морфологично разнообразие сред видовете, които са от най-голямо значение за хората.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама