Радев: Правителството показа характер като избра темата Западни Балкани

10:35, 18 юни 18 / Политика 25 581 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Правителството показа кураж като избра много трудна тема като Западните Балкани. Правителството показа характер като пое тази много крехка тема. Но някой трябваше да започне. То показа постоянство, като върна темата за Западните Балкани в една много дескруктивна среда", каза президентът Румен Радев на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

„Правителството успя да управлява дневния ред на Европа, като показа умения и разви атмосфера на честен и отворен диалог“, подчерта президентът, цитиран от БГНЕС.

Според него оценката на такава сложна дейност като Председателството изисква сложна система от критерии, като се започне от приоритетите и се приключи с постигнатите резултати.

"Правителството разработи точните приоритети за Председателството. Всички сме съгласни, че не можем да говорим за просперираща Европа, без да гарантираме сигурността и стабилността на Западните Балкани“, каза Радев. „Ако не им дадем европейска перспектива, те рано или късно ще дадат балканска перспектива на Европа“, добави още той.

"От 1-ви януари България успя да гарантира широк консенсус по много важни теми, успяхме да приключим важни досиета. Въпреки факта, че този консенсус беше намерен чрез сериозни компромиси, това ни дава възможност да вървим напред", заяви президентът.

"Разширяването на ЕС остава ключова политика - главната цел е запазването на сигурността и просперитета нa континентa", каза председателят на парламента Цвета Караянчева. „Председателството ни успя да постави основен акцент и да върне вниманието върху интеграцията на Западните Балкани“, подчерта Караянчева. „България допринесе активно за постигане на целите в триото България-Австрия-Естония“, изтъкна тя.

„Парламентът стана домакин на шест важни срещи, платформа за сътрудничество между националните парламенти и ЕП“, добави тя като посочи, че продължава важният дебат за осъвременяването на политиката за сближаване и за кохезионната политика. „Основно наше задължение остава изработването на законодателство, което отговаря на интересите на европейските граждани“, каза Караянчева.

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Rufusnutty 08:32, 19 яну 21

Видео уроци по рисуване в AutoCAD Евгения Кокошина

2 Keted 10:33, 16 юни 21

4g прокси в Казани от PROXYSPACE

3 Keted 12:12, 07 авг 21

IPv4 мобильные прокси

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама