Рибари блокират редица европейски пристанища в знак на протест

10:30, 18 юни 18 / Свят 25 551 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Неправителствени организации и рибари, привърженици на традиционните методи на улов в редица страни, сред които Франция, Германия и Холандия, ще блокират днес пристанища, за да протестират срещу електрическия риболов. Според тях той унищожава морската среда и заплашва икономическото им оцеляване, предаде Франс прес, позовавайки се на комюнике на неправителствената организация Блум.

Протести на рибари ще има в пристанищата Булон сюр Мер (Франция), Иймуйден (Холандия), Нюпорт (Белгия) и Лоустофт (Великобритания). Предвидени са такива акции и във Фленсбург (Германия), Мандриола (Италия), Сен Мандрие, Ла Сиотат и Сен Жан дьо Люз (Франция).

Рибарите иска да привлекат вниманието на европейските политици и да ги накарат окончателно да забранят тази унищожителна техника на риболов, уточнява Блум.

Електрическият риболов, който е забранен в Китай, Бразилия и САЩ, се състои в изпращането на електрически импулси по дъното, за да бъдат уловени рибите, които живеят там.

В Европа този начин на риболов е забранен от 1998 година, но Европейската комисия разрешава той да се практикува от 2006 година при определен ограничителен режим.

Неправителствените организации обвиняват ЕК, че е направила отстъпки на холандските лобита, които защитават интересите на промишления риболов за сметка на препитанието на дребните рибари.

В Брюксел се провежда заседание на Съвета на ЕС по селското стопанство и риболова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама