Учени откриха най-ранните известни жаби в кехлибар

17:10, 18 юни 18 / Любопитно 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени откриха четири фосила на жаби в кехлибар на 99 милиона години в Мианма, които са най-ранното доказателство за живота на земноводните във влажни тропически гори, съобщи "Сайънс дейли", цитиран от БНР.

Жабите съществуват от поне 200 милиона години. Ранни данни за тях обаче няма. Те са дребни и крехки и не се запазват добре. Известните фосили са предимно на по-солидни видове в суха среда, макар и днес жабите да живеят предимно в тропическите гори.

Кехлибарените депозити в Мианма дават уникален поглед към древната горска екосистема, с фосилизирани мъхове, бамбук, водни паяци и кадифени червеи. Първите жаби, открити в тях, показват, че земноводните са населявали тропическите гори още през периода креда преди 99 милиона години.

Жабите в кехлибар са голяма рядкост. Намирани са в Доминиканската република и Мексико и са съответно на около 40 милиона и 25 милиона години.

Най-добре запазеният фосил на жаба в кехлибара от Мианма е на изчезналия отдавна вид Електрорана лимое. Жабата е дълга малко повече от 2 см. Вижда се ясно черепът й, предните крака, част от гръбнака и част от заден крак. С нея е умрял и бръмбар, когото тя вероятно се е готвела да изяде.

Останалите фосили се състоят от два предни крака и отпечатък от жаба.

Фосилите са изследвани от учени от Китайския университет по науки за земята в Пекин и от университета на Флорида.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама