Бобовите храни намаляват риска от диабет тип 2

16:10, 18 юни 18 / Любопитно 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бобовите храни намаляват нивата на глюкозата в кръвта, като забавят храносмилането и освобождаването на захари, пише вестник "Мейл он сънди", цитиран от БТА.
 

Бавното освобождаване на захарите предотвратява рязкото им покачване в кръвта, което предразполага към инсулинова резистентност и поява на диабет тип 2.

Учени от
университета на Гуелф в Канада установиха, че заменянето на половин порция ориз или картофи с леща сваля кръвната захар с до 35%. Лещата сваля и холестерола. Тя е много богата на минерали и витамини.

Учените са работили с 24 здрави
доброволци, на които давали или картофи, ориз или едно от двете, смесени с червена или зелена леща. Кръвната захар на доброволците, получили наполовина ориз, наполовина леща, спаднала с 20% два часа след хранене в сравнение с порция единствено от ориз.

Смяната на половината картофи с леща довело до 35% по-ниска кръвна захар. Предишно изследвания показаха, че
лещата помага срещу високо кръвно налягане.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама