Кипър създава своя кибер полиция

19:10, 18 юни 18 / Свят 25 489 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кипър създава кибер полиция, за да подобри превенцията и борбата с организираната престъпност, тероризма и киберпрестъпността, съобщи БНР. Специално подразделение в полицията ще бъде сформирано в най-скоро време, чиито служители ще наблюдават интернет в реално време 24 часа в денонощието, за да идентифицират случаи на престъпно поведение в мрежата.

Кипърските власти са разтревожени от ръста на онлайн престъпленията, особено в разпространението на детска порнография. Оплаквания и сигнали за почти 1000 кибер нарушения са получени през 2017 г. чрез полицейската онлайн платформа, съобщи министърът на правосъдието и обществения ред Йонас Николау. От тях полицията е разкрила 130 случая, в сравнение с едва 23 през 2013 г. Със създаването на новото подразделение се очаква да се постигне по-голяма ефективност при разследването на всички видове престъпления в кибер пространството, подчерта министърът.

Новата структура е и част от изпълнението на разработената в страната стратегия за кибер сигурност, която включва незабавна реакция на инциденти, както и ефективно публично и частно сътрудничество.Според главния прокурор Костас Клеридис е необходимо да се въведат строги законови разпоредби, както и да се осигурят на органите на реда всички необходими инструменти в областта на онлайн-технологиите, които да им помогнат да разследват кибер престъпленията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама