Богатството на тайландската корона премина под контрола на краля

20:10, 18 юни 18 / Свят 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Агенцията, която управляваше голямото богатство на тайландското кралско семейство, съобщи, че активите официално са предадени на крал Маха Ваджиралонгкорн, който наследи трона след смъртта на баща си през 2016 година, информира БТА.

В съобщение, поместено на сайта на Службата за управление имуществата на короната, се посочва, че активите, които учреждението управляваше, ще бъдат поставени в същата категория като личните активи на монарха и управлявани заедно по негово усмотрение.

Списание "Форбс" през 2011 г. в класацията си на най-богатите хора в света оцени състоянието на покойния крал Пумипон Адулядет на над 30 млрд. долара, включително активите на Службата за управление имуществата на короната. Крал Ваджиралонгкорн миналата година поиска лично да упражнява пълен контрол над службата.
Някои от активите на две големи компании, контролирани от службата, вече бяха прехвърлени под личното разпореждане на краля.

В съобщението се отбелязва, че докато Службата за управление имуществата на короната е освободена от плащане на мита и данъци, личните активи на краля и тези, които по-рано са били част от службата, са обект на същия данъчен режим като активите на всеки тайландски гражданин.


Покойният крал Пумипон, който бе на власт седем десетилетия, разполагаше с професионални мениджъри, които бяха и доверени лица при управлението на бизнес интересите на двореца. Новият крал се стреми да сложи отпечатъка си върху монархията, заменяйки служителите със свои хора, отбелязва АП.

Най-известните активи на Службата за управление имуществата на короната са недвижими имоти в столицата Банкок, Сиам къмършъл банк (Siam Commercial Group) и Сиам симент груп (Siam Cement Group) - голям конгломерат за строителни материали.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама