Бисер Петков отново се среща с родители на деца с увреждания

08:00, 18 юни 18 25 494 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалният министър Бисер Петков отново се среща майките на деца с увреждания, заради финансирането на "Закона за личната грижа". В петък разговорите не постигнаха резултат, защото не бе постигната яснота за финансовото обезпечаване на "Закона", който те предлагат. Днес се очаква законопроектът да бъде обсъден повторно. 

Палатковите лагери на протестиращите майки засега остават в София, Варна, Бургас и Добрич. Ако разговорите са отново без резултат - към протеста ще се присъедини и Русе. 

Индивидуален подход, както и грижа за хората с увреждания навършили 18 години, са част от предложенията на проектозакона.

Разчетите по законопроекта трябваше да бъдат готови до петък, но тъй като от социалното министерство не разполагаха с данни за потребностите на отделните групи лица с увреждания, пресмятането беше удължено с три дни, до днес.
 
Законопроектът е насочен към хората с 90 и повече процента намалена работоспособност, които са около 80 000 души. Предвижда се  финансова подкрепа с максимален размер от една и половина минимална работна заплата. Тя няма да се дава на всеки, а само на хората в най-тежко състояние.
 
Каква сума ще получава даден човек с увреждане ще се смята според социалната оценка на потребностите му, а тази оценка ще се прави по европейска методика, заложена като приложение в законопроекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама