Мазната и въглехидратна храна действа на мозъка като наркотици

18:10, 18 юни 18 25 584 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ново изследване показва защо някои нездравословни храни са толкова пристрастяващи. Според проучване, направено от учени от Йейлския университет, когато мазнини и въглехидрати се комбинират храната е по-задоволителна, отколкото ако съдържа само едното.
 
Мозъкът ни смята, че храната с тази комбинация е по-добра, защото е по-енергийно плътна, съобщава "Индипендънт", цитиран от БТА.
 
„Биологичният процес, който регулира асоциирането на храните с тяхната хранителна стойност, еволюира внимателно, за да дефинира стойността на храната, така че организмите да могат да вземат адаптивни решения”, казва основният автор в проучването Дана Смол, тя е директор на центъра за Модерно хранене и физиологични изследвания към Йейлския университет.
 
„Например, една мишка няма да рискува да излезе на открито и да се изложи на риск, ако храната е с малка енергийна стойност”, пояснява тя.
 
„Изненадващо храната, която съдържа мазнини и въглехидрати, изпраща сигнали в мозъците ни чрез този механизъм. Нашите участници бяха много точни при оценяването на калориите от мазнини и много слаби в изчисляването на калориите от въглехидрати”, споделя още Дана Смол.
 
„Нашето изследване показва, че когато двете се комбинират мозъците преувеличават енергийната стойност на храната”, продължава още тя.
 
Работейки с колеги от Германия, Швейцария и Канада, Смол оценява нервните реакции на тестовите субекти, показвайки им снимки на храна. Участниците са били подложени на сканиране на мозъка, докато са им показвани изображения на различни снаксове, обикновено много мазни, понякога и много захарни, както и комбинация между двете.
 
Учените са открили, че субектите са обръщали повече внимание на храна, която комбинира високи нива на мазнини и въглехидрати. Интересно е, че реакцията на тези храни в мозъка е по-силна отколкото при показване на изображения на любима храна.
 
Храните, съдържащи мазнини и въглехидрати, не съществуват по естествен начин. Те са изкуствено създадени, като поничките и пицата. Единствената храна в природата съдържаща и двете неща е млякото.
 
Новите обработени храни комбинират мазнини и въглехидрати и съществуват от едва 150 години, което е доста малко време и мозъците ни не са се нагодили все още.
 
Изследването също така помага да се обясни защо повечето хора харесват мазна, високо въглехидратна храна и успяват доста лесно да преядат с нея. Това е, защото все още човешката ни физиология не е еволюирала, за да се справи със симулираното активиране на мастните и въглехидратни сигнализиращи пътища. Изследователите казват, че тези храни действително действат като наркотици за мозъка.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама