Подписаха историческото споразумение за името на Македония

11:57, 17 юни 18 / Свят 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гърция и Македония подписаха споразумението за името на Македония. Така Атина и Скопие сложиха край на 27-годшиния спор за името на страната.

На церемонията в гръцкото селище Псарадес на брега на Преспанското езеро присъстваха премиерите на двете страни, външните министри, специалният пратеник на ООН по въпроса за разрешаване на спора за името на Македония Матю Нимиц, върховният представител на ЕС за външна политика Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

Церемонията беше кратка, но доста ефектна. Премиерът Зоран Заев пристигна с моторна лодка през Преспанското езеро и беше посрещнат от Алексис Ципрас.

С подписването на това споразумение и двамата заявиха, че се слага край на дългия спор за името на Македония и от тук нататък се отварят вратите за общо двустранно и икономическо сътрудничество.

Премиерът Заев дори избърза, казвайки, че предстои отваряне на границите между двете държави, като така намеква за започването на преговорите за присъдиняване на Македония към ЕС.

Матю Нимиц днес има рожден ден и заяви, че подписването на споразумението е най-големят подарък, който може да му се даде.

Зоран Заев нарече денят „исторически“ и цитира мисъл на Аристотел, че без кураж нищо не може да се постигне. Той допълни, че македонците са научили важния урок, че до големите решения се стига чрез решителни действия и оцени високо помощта на ЕС и ООН.

Подписването на споразумението обаче не слага окончателен край на спора, тъй като то трябва да премине през дълга и сложна процедура, припомня БНТ:

- в Македония след седмица трябва да се разгледа закон за ратифицирането в парламента, а през септември да се свика референдум, на който македонците да гласуват
- ако референдумът бъде успешен, следва конституционна промяна, за което се иска мнозинство от 2/3 в Парламента - нещо, което не е сигурно, че ще се случи
- ако ратифицирането в Македония е успешно, в Гърция документът ще бъде предложен за ратификация
след това ще се отблокира процеса по интеграцията на Македония в ЕС и приемането ѝ НАТО.

В Гърция протестите против споразумението не стихват. Протести ще има и от македонска страна.

Процесът тепърва започва, а подписването на споразумението е едва начало.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама