Има ли реална конкуренция в 24 часа на ЛьоМан?

11:37, 17 юни 18 / Спорт 25 538 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В най-атрактивния клас LMP1 до миналата година във всяка обиколка се бореха три глобални гиганта сред производителите на автомобили с три различни технологични концепции. Ауди развиваха турбо дизелов хибрид, Порше турбо бензинов хибрид и Тойота с атмосферен бензинов хибрид.

Всяка от тези компании оправдаваше пред акционерите си огромните бюджети, които са необходими за пълна заводска програма с големите маркетинговите плюсове, престиж и възможности, които дава победата в най-тежкото пистово автомобилно състезание на планетата.
Ауди и Порше постигнаха целите си и триумфираха в ЛьоМан в продължение на няколко години и след достигането на върха прекратиха програмите си. За разлика от тях, независимо от серията амбициозни опити в последните години, Тойота все не успяваше. Серия от грешни техничеки и спортни решения, последвани от слаба надежност и не на последно място просто лош късмет не позволяваха на Тойота да стигне до победата в ЛьоМан. Поради тази причина Тойота е единственият от глобалните гиганти, който продължи  участието си в ЛьоМан. Така тази година Тойота се състезава срещу себе си в легендарната 24 часова надпревара и на практика няма кой да отмъкне победата им през 2018-а година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама