Споразумението за името на Македония ще се подпише в неделя

09:46, 16 юни 18 / Политика 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Очаква се в неделя да бъде подписан договорът за разрешаване на спора за името между Македония и Гърция. Договорът ще бъде подписан от министрите на външните работи на двете страни - Никола Димитров и Никос Кодзияс. На подписването ще присъстват премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас. Самото подписване ще стане на гръцка територия, а съвместната пресконференция на двамата министър-председатели и официалният обяд на македонска земя.

Гърция и Македония ще подпишат споразумение в неделя за промяна на името на бившата югославска република, съобщи министерството на отбраната на гръцкото правителство. Споразумението ще бъде подписано в региона Преспейс, район на езерото, който граничи с Гърция, Македония и Албания от външните министри на двете страни.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и неговият колега Зоран Заев, които също ще присъстват, са се съгласили, че страната официално ще бъде наречена "Република Северна Македония". Понастоящем тя е официално известна в Обединените нации под междинното наименование "Бивша югославска република Македония".

Сделката предизвика ожесточена опозиция и в двете страни. Македонският президент обеща да блокира споразумението, а в Гърция опозицията е внесла в парламента вот на недоверие срещу Ципрас.

Атина отдавна е възразила срещу използването на името на Македония от северната си съседка, заявявайки, че това предполага териториални претенции за северната гръцка провинция с това име и е присвояване на древното културно наследство на Гърция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама