Социалното министерство още не е сметнало колко пари ще са нужни за лична помощ

12:00, 15 юни 18 / Политика 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Социалният министър Бисер Петков още не е готов с разчетите колко ще струва Закона за личната помощ. До понеделник експерти и майки с увреждания ще продължат да смятат колко ще струва парите да се разпределят според нуждите. На срещите ще присъстват и майките на деца с увреждания.

"Проблемът е, че министерството не разполага с данни какво са потребностите на различните групи лица с увреждания", каза след срещата омбудсманът Мая Манолова. Tова според нея прави самия процес на финансова обосновка приблизителен.

Според майките около 10 000 са хората с най-тежки увреждания, които в момента получават социална пенсия.

"Идеята е личната помощ да се предоставя според съответните потребности. За деца, които са в много тежко състояние е ясно, че трябва да има максимален брой часове, за останалите обаче трябва да има няколко, за да отидат на кино или опера", каза още Манолова.

Нейният закон предвижда таванът на помощта да бъде една минимална заплата и половина - 765 лв. Тя обаче ще е само за най-тежки те случаи, а за другите ще е според нуждите.

"Искаме просто да спре политиката на калпак и най-после да има индивидуална оценка. Искам социалният работник да дойде да види детето живо ли е", казаха майките.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама