Десет пъти повече британци искат да станат белгийци заради Brexit

18:40, 15 юни 18 / Свят 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Броят на британците, поискали белгийско гражданство, е нараснал над десет пъти в последната година, съобщават медии в Белгия, цитирани от БТА.

Отбелязва се, че исканията се увеличават заради неяснотите в условията за напускането на ЕС от Великобритания. Процедурата изисква желаещите да подадат заявление в общината, където са регистрирани и да платят такса от 150 евро. Те трябва да са живели законно в Белгия поне пет последователни години, да са се вписали в местното общество и да могат да докажат, че работят.

На пожелалите белгийско гражданство се предлага курс за приобщаване, но едва 30 британци са се възползвали от тази възможност. Уточнява се, че получилите белгийско гражданство могат да запазят британските си паспорти.

Неотдавна институциите на ЕС призоваха Белгия да улесни издаването на гражданство на британските служители. Белгийският премиер Шарл Мишел призна, че засега административната практика в неговата страна е обтекаема и в различни случаи чужди граждани с еднакви права може да получат различно решение по внесените молби според мястото, където са ги подали.

Британските служители в институциите получиха обещанието да запазят работата си и след напускането на Великобритания. Ако придобият друго гражданство от държава в ЕС, те ще могат да съхранят и произтичащите от това права на свободно движение.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама