Често допускани грешки при отслабването

18:30, 17 юни 18 25 527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В търсене на ефективен метод за отслабване, често  пренебрегваме някои странични ефекти, съпровождащи диетата на която се подлагаме. Вижте кои са най-често допусканите грешки:

1. Създаване на голям калориен дефицит

Човешкото тяло е идеално пригодено за съществуване в условията на глад. Ето защо, когато рязко намалите калориите в храната, тялото веднага се приспособява към новите условия и започва да пести енергия.

Дневният прием на храна трябва да е минимум 25 на сто от препоръчаните за вашата възраст, пол и начин на живот калории.

2. Пропускане на хранене

Много хора вярват, че като прескочат храненията, те ускоряват загубата на тегло. Тази стратегия за намаляване на теглото не води до добри резултати. Опитайте се да се храните на равни интервали от момента, в който почувствате глад. Например, ако сте гладни веднага след като се събудите, или знаете ще прегладнеете към 10-11 часа, пригответе си питателна закуска, а по-нататък разделете храненията на обяд, малка следобедна закуска и вечеря. Ако първите признаци на глад се появят по-скоро към обяд, хранете се на обяд, след обед и вечерта. Опитайте да ядете по едно и също време.

3. Липса на белтъци в храната Белтъците осигуряват чувство за ситост, намаляват приема на калории и играят ключова роля за поддържане на мускулната маса в процеса на отслабване. Опитайте се до 30 на сто от дневния калориен прием да се осигурява от белтъците.

4. Течни диети

Често хората, които искат да отслабнат с минимални усилия, предпочитат течните диети. Плодовите или зеленчукови сокове не могат да да осигурят на организма достатъчно фибри и белтъци - основните хранителни вещества, необходими за усещането на ситост. Не се увличайте по течните диети, а консумирайте достатъчно белтъци и фибри.

5. Изключване на мазнините

Мазнините са необходими за здравето на кожата, ставите, доброто зрение, паметта и настроението. Без достатъчно мазнини, витамините А, D, К и Е не се абсорбират в тялото. Това може да доведе до недостиг на витамини и здравословни проблеми. За отслабването е по-важно да се намали количеството въглехидрати, отколкото на мазнините. Не намалявайте драстично количеството на мазнини в храната, но е желателно да изберете ненаситените мазнини, които се съдържат в риба, авокадо, ядки и растителни масла.

6. Физическа активност без диета

Упражненията са необходими за поддържането на добро здраве и на мускулната маса по време на диета. Въпреки това, без да се променят хранителните навици, упражненията няма да доведат до значителна загуба на тегло.

Спортувайте, но не забравяйте, че това няма да ви помогне да отслабнете без диета.

Съчетаването на упражнения и правилното хранене трябва да стане част от живота ви и да възприемате трениравките като нещо приятно и забавно. В противен случай няма да издържите дълго и ще се възнаградите за положените усилия с нещо вкусно и висококалорийно.

7. Еднообразност и монотонност на тренировките

Безкрайното повтаряне на едни и същи упражнения предизвикват бързо адаптиране на тялото, така то скоро ще започне да изразходва по-малко калории за същата дейност. Като резултат загубата на тегло ще се забави или ще спре напълно. Променяйте видовете тренировки и интензивността на натоварване, опитайте нови и необичайни упражнения като ги редувате с високоинтензивни серии. Всяко необичайно натоварване на тялото увеличава консумацията на калории и ускорява метаболизма за известно време след тренировка.

8. Очакване на бързи и дълготрайни резултати

Повечето хора, които са били на диета, скоро отново възвръщат теглото си. Бързото отслабване променя хормоналния баланс, забавя метаболизма и увеличава чувството за глад. Когато хората се връщат към нормалния си ритъм на живот, тези промени ги карат бързо да възстановят теглото.

Най-печелившата стратегия е бавната постепенна промяна. Настройте се, че промяната ще стане за 2-4 години. Не се опитвайте бързо да отслабнете. Вместо това, преосмислете начина си на живот: по-здравословно хранене, активност и качествен сън, по-малко преработена и сладка храна, стрес и уикенд, в който нищо не се случва.

Подобен подход ще ви помогне да изгубите излишните килограми за няколко години, да забравите за изтощителните и нездравословни диети и никога да не натрупате отново килограмите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама