Просяците в шведски град застрашени от глоби, ако нямат разрешителни

18:30, 15 юни 18 / Свят 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет на шведския град Ескилстюна прие наредба, която задължава просяците да си извадят разрешително, за да може да се установи броят на бедните хора и да се разкрият незаконни трафици, съобщи шведското обществено радио, предаде БТА.

"Разрешително от полицията за пасивно събиране на пари е задължително в някои географски райони", се казва в текста, приет с абсолютно мнозинство от социалдемократите, консерваторите, центристите и крайнодесните. Против бяха еколозите, Лявата партия, либералите и християндемократите. Наредбата влиза в сила от 1 октомври. Разрешителното ще струва 150 крони (15 евро), а който не си извади, ще бъде глобяван.

Целта не е да се възпрепятства просията, а да се позволи на гражданските сдружения и социалните служби да влязат в контакт с хората, които се издържат с просене, а при необходимост да им помогнат да се върнат в родината си, изтъкнаха вносителите на наредбата.
 
Премиерът социалдемократ Стефан Льовен заяви, че инициативата е интересна, като същевременно отхвърли предложението на консерваторите и крайнодесните да се забрани просията на национално ниво.

Наредбата трябва да бъде одобрена и от община Ескилстюна. Град Ескилстюна е с население 69 000 души и се намира на около 100 км на запад от Стокхолм. Там, както и в много други населени места в Швеция, румънски и български роми от години се занимават с просия.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама