„Обединени патриоти“ внесоха в НС нов Закон за българския език

18:15, 14 юни 18 / Политика 25 539 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Народните представители от ПГ „Обединени патриоти“ внесоха в деловодството на Народното събрание проект на изцяло нов Закон за българския език. С него се гарантира защитата на националната идентичност и правилната употреба на съвременния български книжовен език.

„Има един официален език в държавата и това е българският. С този закон ние налагаме неговото повсеместно използване“, коментира народният представител от НФСБ  в групата на „Обединени патриоти“ Борис Ячев.

„Законопроектът въвежда редица ограничения за администрацията, включително и за служители от частния сектор, като тези на мобилните оператори, например, да използват в работата си кирилицата и българския език. В това отношение добър пример са вече някои мобилни оператори, които започнаха да изпращат съобщенията си на кирилица, така че те да бъдат четивни и ясни за всеки един български гражданин. В редица европейски и балкански държави това отдавна е факт“, заяви Борис Ячев.

По думите му, освен пожелателния характер, в този законопроект вносителите са предвидили и санкции за администрацията, включително санкции за чиновници, които на работното си място, в работно време, в общуване с граждани, клиенти и служители използват език, различен от българския. „Знаете, не е тайна, че има редица смесени райони, в които част от администрацията – и държавната и най-вече местната, говорят на език, различен от българския – т.нар. майчин език, който не е официалният език у нас и гражданите не са задължени да го знаят“, посочи Борис Ячев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама