Хората вече се притесняват да обсъждат новините във Facebook

18:15, 14 юни 18 / Свят 25 436 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Много хора се пренасочват от Facebook към затворени форуми като WhatsApp, за да обсъждат всекидневните новини, водени от притеснения за личната си неприкосновеност, фалшиви новини и "токсични" дебати, съобщи Reuters, цитирана от БТА.

Според най-новото проучване на Института за изследване на журналистиката на Reuters, използването на Facebook като платформа за новини намалява, в частност сред младите потребители, които предпочитат WhatsApp, Instagram и Snapchat.

"Хората са леко отегчени от Facebook", отбелязва водещият автор на доклада Ник Нюман.

Facebook остава най-популярната социална мрежа за новини (36%). Платформата обаче "губи почва" спрямо други приложения, например WhatsApp, чието потребление като новинарски източник се е утроило за четири години до 15%.

Проучването показва също, че хората се чувстват по-спокойни да обсъждат новини в затворени форуми най-вече в страни с двуполюсно разделение и на места, където е опасно открито да се изразяват политически възгледи, като например в Малайзия и Турция.

Потребителите споделят, че често попадат на истории във Facebook и Twitter и ги публикуват в WhatsApp за групова дискусия с ограничен кръг приятели.

Въпреки че до голяма степен "отстъплението" от Facebook се приписва на променените алгоритми, отдаващи предимство на взаимодействията със семейство и приятели, доверието също играе ключова роля.

Само 23% от 74 000 души, анкетирани в 37 страни, вярват на новините в социалните мрежи. За сравнение - доверието в новините като цяло е 44%.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама