Румен Радев поиска допълнителни гаранции от Македония след смяна на нейното име

14:45, 14 юни 18 / Свят 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ние се нуждаем от твърди гаранции, че договорът за приятелство и добросъседство ще остане в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония. Това каза президентът Румен Радев по време на съвместна конференция с президента Георге Иванов, който е на официално посещение у нас по покана на българския си колега.

Президентът Радев изтъкна, че ако се сравнят двата договора - този между Гърция и Македония и този между България и Македония, ще се види, че този с Гърция изключва поправки и отмяна, а договорът с България допуска прекратяване.

"Това поставя България в ситуация да търси допълнителни гаранции", заяви президентът Радев.

"Цялата ситуация около тези два договора ни поставя в положението да искаме допълнителни гаранции, категорично да се изключи всякаква намеса и подкрепа на Република Македония за организации на наша територия, които имат политика, насочена срещу нашата Конституция. 

Аз очаквам от българското правителство и Министерство на външните работи, като допълнителна гаранция за изпълнение на клаузите от нашия договор - да впише тези договорни ангажименти в глава 35 от бъдещата договорна рамка на преговорите на Република Македония за членство в ЕС. Това означава ясни процедури на мониторинг и съблюдение на изпълнение на условията", заяви Радев.

Президентът Радев заяви, че залогът в момента е много голям - той е за целите Балкани и за цяла Европа и призова македонския си колега Иванов да възстанови така важния диалог между институциите в такъв критичен момент за страната, за да се избегнат всякакви възможности да бъде стопиран процесът за евроатлантическа и европейска интеграция.

Иванов коментира отказа на българския премиер Бойко Борисов да се срещне с него, с думите, че това е негово решение и отговорност. "Той не е само премиер на България, а на страна, която председателства ЕС, а те казват - диалог, конструктивност и сътрудничество, но с този свой жест той заема страна и не реализира това, което е цел на членството в ЕС", заяви македонският президент.

"Когато призоваваш другия да води диалог, не трябва ти самият да бягаш от него", коментира Радев на свой ред. 

„Надявам се нашите приоритети за Западните Балкани да не се сведат само до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България трябва да търси интензивни контакти и диалог не само с правителството на Македония, но да търси диалог и с президента, опозицията и т.н. Само така ще имаме констурктивни и приятелски отношения“, посочи българският президент. 

"Ние сме македонци и ще си останем македонци. Този, който има проблем с нашето име, това си е негов проблем. И той трябва да си търси решението", коментира Иванов по повод разговорите за името между Скопие и Атина. 

Той изказа благодарност към Радев за поканата да посети България: "Това посещение се осъществява в много чувствителен момент, но в такива моменти се познават истинските приятели". 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама