ЕС запазва водеща позиция в търговията със селскостопански храни

20:00, 16 юни 18 25 499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

ЕС запазва водеща позиция в търговията със селскостопанските храни. Това стана ясно от публикувания годишен доклад за търговия със селскостопански и хранителни продукти през 2017 година. Износът на земеделски стоки от ЕС е на стойност от 138 млрд. евро, като годишното увеличение е от 5,1%. Вносът от своя страна е в размер на 117 млрд. евро. Цялата произведена продукция в селскостопанския сектор на ЕС през 2017 година се оценява на 427 млрд. евро. Делът на износа във веригата на добавената стойност на продукцията непрекъснато се увеличава.

„Успехът на търговията със селскостопански продукти се дължи както на реформата на ОСП, така и на безусловната репутация на продуктите на ЕС, от гледна точка на качество, безопасност и устойчиво производство.“, заяви европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган.

Увеличава се и износът на Съюза към петте основни държави партньори (САЩ, Китай, Швейцария, Русия и Япония). ЕК помага на търговците от ЕС да повишат възможностите за износ чрез популяризирането на продукцията и участие в посещения на високо равнище.  ЕС изнася широк спектър от продукти от всички части на веригата на доставки – първични продукти, преработени селскостопански продукти и високо преработени хранителни продукти. Основните продукти за износ са вино и спиртни напитки, детски храни, шоколад и свинско месо.

Що се отнася до вноса, през последните години той се дели между две основни страни Бразилия и САЩ. Съюзът внася три основни вида продукти: които не се произвеждат или се произвеждат в много малко количества; които се използват за храна за животни и които се използват като съставка за следваща преработка, съобщава Агрозона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама