Родители застанаха срещу новия формат на оценяването след 7 клас

14:50, 14 юни 18 25 558 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Родители се обявиха срещу новия формат на националното външно оценяване след 7 клас. Основното им притеснение е свързано с това, че в изпита по български език и литература ще се включват българските автори, изучавани не само в 7 клас, но и в 5-ти и в 6-ти, предаде "Дарик".

Защо това се разбира чак сега, след като децата ни вече са завършили 5-ти и 6-ти клас, питат родителите. Те изразиха съмнение, че всичко, свързано с новия формат, ще бъде изяснено до началото на новата учебна година и че ще има актуални учебни помагала.

Бъдещите седмокласници са жертва на промените в системата, категорични са родителите. Децата ни в пети клас използваха стари учебници и учеха по притурки, така че на практика ние не успяхме да се ориентираме как е структуриран учебният материал, споделя Юлия Събева от Пловдив, майка на шестокласник.

"От друга страна, притесненията ни са свързани с факта, че в пети и шести клас се налагаха различни подходи при работа с литературни произведения - говоря не само за типа преразказ, а за характеристика на герои и различни дидактически задачи. Тези задачи не са работени от самото начало на пети клас, а постепенно са налагани във времето. И ако сега обхващат и произведения от пети и шести клас, ще се наложи децата да се справят сами, защото тези произведения не са работени по формата, в който ще трябва да покрият в седми клас", посочи тя.

Това, според Юлия Събева, означава, че децата няма да могат да се подготвях сами, учителите няма да имат достатъчно време за преговор и това ще накара все повече родители да потърсят частни школи и уроци.

Такива промени не трябва да бъдат приемани преди началото на учебната година за учениците, които ще бъдат засегнати, а да се отнасят например за децата, които наесен ще са в пети клас, категорична е Юлия Събева.
 
"Така преподавателите в училище ще могат да ги подготвят качествено и своевременно", убедена е тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама