Реакциите след отказа на Борисов да се срещне с Георге Иванов

14:05, 14 юни 18 / Политика 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отказът на премиера Бойко Борисов да приеме македонския президент Георге Иванов е директна намеса във вътрешния спор в Република Македония. Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на комисията по европейските въпроси и депутат от "БСП за България" Кристиан Вигенин.

"Аз не си спомням подобен случай, поне в най-новата ни история. Може би се е случвало да няма такъв прием, когато това не е планирано предварително в програмата. Доколкото разбирам то е било планирано и струва ми се, че това е една доста директна намеса в един вътрешен спор в Република Македония. От моя гледна точка премиерът трябваше да обясни на президента, че ситуацията в Република Македония изисква повече разум, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме свидетели вчера", коментира Вигенин, предаде БНР.

Позицията на българското правителство е в подкрепа на правителството в Македония и на премиера Заев, който подписа договора за добросъседство, коментира пред журналисти Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти" отказа на изпълнителната власт да се срещне с македонския държавен глава Георге Иванов, който е на посещение у нас, предаде "Дарик".

Ние сме длъжни да подкрепяме именно такива правителства, които искат да решат проблемите на Балканите, подчерта депутатът. Според него решението на премиера Бойко Борисов и на външния министър Екатерина Захариева е знак, че България не е съгласна с политиката, водена от Македония преди една година и която президентът Иванов продължава да изпълнява. А това е политика, насочена срещу всички съседи на Македония - насаждане език на омраза, на проблеми и нерешаването им десетилетия наред, обясни Ангелов. Затова и "Обединени патриоти" одобряват позицията на премиера и на първия ни дипломат.

По думите на депутата, Георге Иванов може да е президент на друга държава, но България като ангажирана с интеграцията на Западните Балкани, не може да си позволи да подкрепя лидери, които работят срещу това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама