След бурни страсти НС отхвърли доклада за интеграцията на ромите за 2017 г.

13:55, 14 юни 18 / Политика 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парламентът отхвърли мониторинговия доклад за изпълнението на Стратегията за интеграция на ромите за миналата година. След бурна размяна на реплики в пленарната зала, "за“ доклада гласуваха 83 народни представители, а „против“ - 68. 

Най-критичните в документа бяха депутатите от БСП, които разчетоха единствено внушения за напредък. "Защото тази система такава, каквато работи в момента се нуждае от рестарт", констатира Надя Клисурова, предаде БНР.
 
Професор Станислав Станилов от "Обединени патриоти" заяви, че интеграцията на ромите е трудна. "При нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси. Правата на циганите в България трябва да бъдат стриктно спазвани само срещу спазване на задължения и отговорности от тяхна страна", отбеляза той.

Антон Кутев от БСП предупреди: "Такова говорене от вашите уста може да доведе в доста други умове тежко объркване. Това за мен е нецивилизовано".

А депутатът вежди Рашидов призова: "Явно Живков вършеше повече работа от вас. Имаше строителни школи, подготвяха се строителни кадри. Като опрощавате токове, равни ли бяха с българите, които работят, купуват си жилища, нека да бъдем всички равни пред тези закони и тогава те ще се интегрират. И един ден, да не дава Господ да съм жив, да видя как циганите интегрират българите."

В доклада, внесен от Министерски съвет, е записано, че е разработена Система за наблюдение, оценка и контрол за изпълнение на Националната стратегия. Тази система ще започне да функционира през следващата година и има за основна цел да подпомогне интеграционните политики.

Докладът за изпълнението на Националната стратегия за интегриране на ромите отчита изпълнението на заложените мерки по шестте приоритета на Стратегията - образование, здравеопазване, заетост, жилищни условия, култура, върховенство на закона и недискриминация.

„Обхванати в заетост в различни форми и дейности през 2017 година са включени 46 293 лица, което е 133 процента изпълнение на годишния план за 2017 година, съгласно, който е планирано да се осигури заетост на 34 765 лица“, отчете Галя Василева от ГЕРБ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама