Борисов пристига в Рамала

08:50, 14 юни 18 / Политика 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Премиерът Бойко Борисов ще обсъди днес в Рамалла с палестинския си колега Рами Хамдала развитието на двустранните отношения.

Акцентът на предстоящите разговори се очаква да бъде поставена на засилването на двустранните отношение между България и Палестина.

Страната ни предостави средства за Палестински бежанци по линия на Агенцията за бежанците към ООН, като редовната вноска, която България ще продължи да отпуска - 50 000 евро годишно. Страната ни е поела и като ангажимент, безвъзмездно, обучения в Академията на МВР на представителите на палестинската полиция и силите за сигурност.

В сферата на икономиката - миналата година България е изнасяла за Палестина основно хранителни продукти, а от началото но тази година се засилва износът на минерална вода и цигари. Палестина на своя ред проявява интерес към контакт с Български фирми на работещи в сфера на строителството, фармацията и хранително-вкусовата промишленост. 

Снощи Борисов посети Божи гроб и се поклони пред свещеното за всички християни място, което събира хиляди посетители. Българският премиер беше удостоен от патриарх Теофилос Трети с Орден на рицаря на Ерусалим за неговите заслуги към православието. Теофилос Трети провъзгласи Бойко Борисов за висш командир на Ордена на Светия Божи гроб, като го награди със златен кръст, върху който има златна корона и звезда.

След това Борисов се срещна с българската диаспора в Израел. Премиерът обърна внимание отново, че българските евреи са дали съществен принос за развитието на Израел. Според него традиционно добрите отношения между двете
държави имат още много потенциал за разгръщане и българският народ разчита на нашите сънародници в Израел да съдействат активно за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама