Звезден рожденик: Доналд Тръмп

09:20, 14 юни 18 / Любопитно 25 528 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува президентът на САЩ Доналд Тръмп и навършва 72 години!

Доналд Джон Тръмп е американски бизнес магнат, автор и медийна личност, четиридесет и пети президент на САЩ. Роден е на 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк.

Тръмп е президент и главен изпълнителен директор на „Тръмп Организейшън“; основател на „Тръмп Ентертеймънт Ризортс“ – организация, която ръководи многобройни казина и хотели в целия свят. Eкстравагантният му начин на живот и маниери са го утвърдили като знаменитост – статус, засилващ се от успеха на неговото риалити шоу „Стажантът“ (The Apprentice).

През септември 2010 г. Доналд Тръмп заявява, че „сериозно обмисля“ възможността да се кандидатира за президент на САЩ за 2012 г. На изборите през 2008 г. той поддържа кандидата на Републиканската партия Джон Маккейн, който губи от съперника си – демократът Барак Обама.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата за поста президент на САЩ на президентските избори през 2016 г. След традиционните за САЩ предварителни избори Тръмп е избран за кандидат на Републиканската партия. Негов основен съперник за президентския пост е Хилъри Клинтън.

Става вторият в историята кандидат за поста президент на САЩ от главните партии, който по начало е бил известен преди всичко като бизнесмен (първият е Уендъл Уилки през 1940 г.)

На президентските избори на 8 ноември 2016 г. Тръмп печели победата, като си осигурява повече делегати в избирателната колегия, въпреки че получава по-малко гласове сред населението от кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън. Това е четвъртият подобен случай в историята на САЩ.

Тръмп е най-възрастният от избраните за първи път президенти на САЩ – на 70 години, подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, избран за първи път, когато е 69-годишен.

Доналд Тръмп е баща на пет деца, а сегашната му съпруга – Мелания Кнаус, е негова трета такава. Брутният годишен доход на Тръмп възлиза на 32 милиона долара (2007), а нетната стойност на богатството му възлиза на $3,7 милиарда (2017).

Доналд е четвъртото от петте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк. Тръмп е бил силно повлиян от баща си в своята цел да направи кариера в сферата на недвижимите имоти. След като завършва бизнес-училището Wharton към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си „Тръмп Органайзейшън“.

Първите си бизнес сделки Доналд прави в „Тръмп Органайзейшън“ на 28-годишна възраст (1974 г.) в Манхатън. Той бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. През 80-те Тръмп обособява направленията на своите сделки с недвижими имоти – хотели и бизнес сгради в Ню Йорк Сити.

През 1977 г. се жени за чехкинята Ѝвана Зѐлничкова. От този брак се раждат синовете му Доналд Младши (р. 1977) и Ерик (р. 1984), както и дъщеря му Иванка (р. 1981). През 1992 г. се развежда.

Доналд реализира печалби в бизнеса с недвижими имоти – жилищната сграда Тръмп Уърлд Тауър, други бизнес и офис сгради, както и от хазарт в собствените му казина в Атлантик Сити, Ню Джърси и Флорида. През 1992 г. се налага да продаде авиокомпанията Trump Shuttle.

През 1993 г. се жени за Марла Мейпълс, от която има една дъщеря – Тифани (р. 1993). През 1999 г. се развежда.

Скоро след построяването на Тръмп Тауър в Манхатън, Доналд Тръмп вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. Печели популярност със своето приятелско отношение към всичките си служители, независимо от тяхната позиция в рамките на компанията.

През март 2004 г. Доналд Тръмп е избран от американските граждани за най-обичан милиардер.

През 2005 г. Доналд се жени за словенката Мелания Кнаус. Доналд и Мелания имат син Барън (р. 2006).

През ноември 2005 г. „Ню Йорк Таймс“ издава книгата на Тимъти О'Брайън „Изкуството да бъдеш Доналд“, в която авторът твърди, че Тръмп не е милиардер, а просто мултимилионер – О'Брайън оценява активите му на 250 милиона долара. Тръмп отрича и го дава под съд.

През януари 2007 г. Доналд Тръмп получава звезда на Алеята на славата.

През септември 2015 г. Тръмп откупува дяловете на телевизия NBC и продава правата върху „Мис Вселена“ и „Мис САЩ“ на WME/IMG (агенция за търсене на таланти). Това става няколко месеца след като NBC отказва да предава „Мис САЩ“ и заявява желанието си да прекрати съвместната работа с Тръмп след неговите коментари за мексиканските емигранти по време на речта му, в която обявява кандидатурата си за президент.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама