Македонският президент Георге Иванов пристига у нас на фона на протести в Скопие

08:00, 14 юни 18 / Политика 25 420 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Макоденският президент Георге Иванов е на посещение в България днес и утре по покана на българския държавен глава Румен Радев. По време на посещението си президентът Георге Иванов ще бъде придружаван от своята съпруга.

Визитата става само дни след като Скопие и Атина се разбраха новото име на страната да бъде Република Северна Македония. Снощи в Скопие близо 2000 души излязоха на протест срещу обявеното споразумение за промяна на конституционното име на страната. Протестиращите подкрепиха президента, който обяви, че отказва да подпише сделката с Гърция.

"Нашето име е нашата идентичност", "Едно име имаме - Македония", "Предците ни в гроба се въртят“ можеше да се прочете по лозунгите, които гражданите носеха на протеста снощи. Демонстрантите поискаха оставката на правителството с викове "Бесилка, бесилка" при всяко споменаване на името на премиера Зоран Заев.

В предавано на живо обръщение Георге Иванов подчерта, че на срещата с премиера и с външния министър Никола Димитров им казал, че това е техен личен договор. “Целият този преговорен процес беше безотговорен и непрозрачен, поради което се стигна до този резултат“, заяви Иванов. Президентът подчерта, че няма да легализира политически „незаконни постройки“.

Иванов също така зададе реторичния въпрос каква е била целта на преговорите - дали „за да се приемат всички гръцки искания и ултиматуми“. „С такъв договор се отварят много повече въпроси, отколкото се затварят. Гърция изпълни максималистичните си искания. Това, което направи с македонците в Гърция, сега с този договор ще го направи и с македонците в Македония“, коментира президентът.

Според него договорът за името Република Северна Македония изтрива историята на страната. Той също така призова да „не се оскверняват“ целите на държавата - „ЕС и НАТО не могат да са алиби“.

"Този договор не обединява, а поляризира обществото“, заключи Георге Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама