Призовават за спазване на мерките, наложени заради африканската чума по дивите свине в Румъния

16:45, 13 юни 18 25 1040 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Във връзка с констатирано ново огнище на африканска чума при дивите свине в близост до границата на България, в Тулча, Румъния, Изпълнителната агенция по горите призовава българските ловци за стриктно спазване на наложените превантивни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, съобщиха от агенцията.

От агенцията посочват, че "българският ловец е най-важната фигура не само за ползването и стопанисването на дивеча, но и за опазването на неговото здраве. Морално право и привилегия на ловците е да се отнесат сериозно и отговорно към проблема и подпомогнат борбата с африканската чума при дивите свине, което на първо време включва по-интензивен индивидуален отстрел за свеждане на популацията на дивата свиня в страната до нива 0,3 бр. на 100 ха". Увеличаването на отстрела чрез индивидуален лов няма да повлияе по никакъв начин на планирания отстрел за групов лов на дива свиня за предстоящия ловен сезон, отбелязват от ИАГ.

В съобщението се припомня, че още от началото на годината Агенцията по горите предприе спешни действия, като свика заседание на Ловния съвет, който наложи превантивни мерки, за недопускане появата на африканска чума по свинете у нас. Освен да увеличат отстрела на популацията, ловците трябва незабавно да уведомяват официален ветеринарен лекар за всеки един намерен труп на дива свиня. Решенията от заседанието на Ловния съвет са изпратени до всички регионални структури на агенцията, както и до шестте държавни горски предприятия. Подробно информирани за болестта са и всички ловни сдружения в страната. Особено внимание се обръща на общините по поречието на Дунав и на островите по реката, на общините в област Силистра и Добрич по сухоземната граница с Румъния и по черноморската граница.

Африканската чума по свинете е открита за първи път в Европейския съюз през 2014 г., в Литва. Оттогава тя се е разпространила в Полша, Латвия, Естония, Чехия, Унгария и Румъния. Заболяването е широко разпространено в Украйна, Русия, с някои случаи в Молдова. Това е смъртоносен вирус, който засяга домашни свине и диви свине, но в момента няма ваксина и няма лечение. Заболяването не засяга човешкото здраве, но нанася големи икономически загуби на засегнатите страни, информират от ИАГ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама