Обучават кадри да осъществяват здравен контрол на границите

20:30, 13 юни 18 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия започна кампания за обучение на кадри, които да следят за здравния контрол по сухопътните граници. Основната цел на проекта е да предпази страните от внос на заразни болести. Планът е финансиран от Европейската комисия и беше представен на конференция край Варна. Във форума участват представители от 17 европейски страни и експерти от министерството на здравеопазването, предаде БНТ.

Проектът е продължение на други два, които през последните 5 години се изпълняваха от Гърция в сътрудничество с други европейски страни. Те следяха за здравния контрол единствено върху корабите и пристанищата.

''Сега идеята е да разширим този проект така че той да покрива и работата и на летищата и в сухоземните пунктове. Да имаме добре обучен персонал, да имаме стандартни оперативни процедури и да се уеднаквят практиките във всички европейски страни'', каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

През следващите години българските пристанища ще бъдат посетени отново от големи круизни кораби, чието обслужване е по-сложно, а самите плавателни съдове са в графата ''рискови обекти''.

''В тях пътуват по 2000-3000 души. Приготвят се огромни количества храна, ползват се басейни. Всичко това, свързано с контрола на тези дейности, е част от проекта'', допълни д-р Кунчев.

В следващите 3 години контролните органи в Европа ще работят по плана, който вече са приели. Идеята е да се направи обучение на кадрите във всяка една от страните и да бъдат създадени работни групи във всяко едно направление, които да следят за спазването на европейските изисквания във всички входни пунктове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама