Родителите на деца с увреждания остават в палатките до приемане на Закона за личната помощ

14:00, 13 юни 18 / Политика 25 534 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

13-и ден на протест пред парламента на майките на деца с увреждания. Днес с тях се срещна председателят на социалната комисия в Народното събрание Хасан Адемов и ги призова към компромис. 

Адемов обясни, че за да бъде приет закона за личния асистент, изготвен от омбудсмана, са нужни 300 млн. лв. допълнително, с които бюджетът не разполага. Поради тази причина той призова майките за компромис.

"Това, което разговаряхме с майките на деца с увреждания, е да се опитат да постигнат ниво на съгласие, да направят първата крачка, в рамките на финансовия ресурс, с който държавата разполага, който може да си позволи допълнително, и да се потърси някакво ниво на съгласи и възможностите на държавата и потребностите на хората с увреждания", коментира Адемов пред БНТ.

"Проблемът ни е приемането на Закона за лична помощ. Затова сме пред Народното събрание, за да се гласува и да стане поне една част от реформата, която дава възможност на нашите деца да оцелеят и хората с увреждания да живеят. Това е животоспасяващ закон", каза за БНР Вера Иванова - част от протестиращите родители на деца с увреждания.

„Поехме обещание вчера, че няма да разрастваме още градове до петък. Ще останем в палатките пред Народното събрание, докато не се гласува поне първият закон за личната помощ. Той е абсолютно готов. Буквално изчакваме мнението на господин Бойко Борисов“, допълни Иванова.

Тя отказа да коментира поведението на вицепремиера Симеонов от изминалия ден и сподели, че повечето народни представители гледат в обратна посока на палатковия лагер, докато се качват в колите си. „Имаме обещана среща с госпожа Караянчева. Втория път, когато влезнахме с тениските с надписа, който очевадно ги дразни: „Системата ни убива“, до седмица обеща, че лично ще ни се обади и ще проведем среща. До там! Сега трябва ли отново да влизаме с тениските?“, запита Иванова.

Красимира Обретенова, която от няколко месеца е в Холандия заедно с дъщеря си Пасионария, оприличи протестите на родителите като „агония в две посоки“.

„Агония на абсолютната безпомощност на премиера Борисов да се справи по някакъв начин с управлението и агония от страна на майките. Борисов изобщо не знае за какво става дума. Това е огромният проблем. Ние искаме реформа, която да облекчи цялата държава и цялото общество. Искаме преструктуриране на Министерство на труда и социалната политика и по този начин да икономисаме средства на обществото. Това нещо го казваме милион пъти. Достойният живот на хората с увреждания е следствие от това. Хората с увреждания трябва да излязат от прерогативите на Агенцията за социално подпомагане – централизирана институция, в която няма половин човек, който прави разлика между диабет и епилепсия", отбеляза Обретенова. 

"Когато става дума за необходимостта от пари за реформи, господин Борисов е много притеснен, както и Валери Симеонов, който беше изключително циничен вчера и просто трябва да му бъде поискана оставката заради този цинизъм. Говорим за пари за реформа, а не за пари, които да се раздават „на джоб“. Имате едно огромно Министерство на труда и социалната политика, където се подвизават 8000 некомпетентни люде. Имате 80 милиона лева повече бюджет, а няма социални услуги и няма нищо насреща. Ами, господин Борисов, вие се заемете, не господин Петков. Бисер Петков е от половин година в това министерство, а това министерство съсипва хиляди животи и семейства от 11 години поне“, заяви още майката.

Обретенова отбеляза, че електронното правителство в Холандия позволява ненужната администрация там да е значително съкратена и облекчава самите институции. По отношение на деца с увреждания възрастовата група за деца от 5 до 18 годишна възраст всички политики се осъществяват чрез образователната система. 

"Личният лекар, по епикризи, заявява в общината в общинския отдел по социална политика, че има еди какъв си пациент, по електронен път, и от този отдел посещават човека и се приключва. Записах дъщеря си в училище с акта ѝ за раждане от България, с 5 епикризи и с холандския си осигурителен номер. Приключих“, сподели тя опита си от Холандия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама