Три вреди от слънцезащитните продукти

12:00, 17 юни 18 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Лятната почивка чука на вратите ни и едно от нещата, които трябва да направим преди да си съберем багажа, е да подберем подходящия слънцезащитен крем. Но понякога това се оказва доста трудна задача. Освен с типа кожа, ние трябва да се съобразяваме и с няколко други важни неща.

Най-употребяваните продукти за предпазване от слънчево изгаряне съдържат по-тежки съставки като оксибензон, триклосан, парабени и фталати. Те могат да предизвикат здравословни проблеми, които от своя страна да са причина за появата на рак. За предпочитане е слънцезащита, чиито основни съставки са титан, цинк, както и натурални съставки като кокосово масло, каротени и други, които спомагат за усвояването на витамин D от кожата.

В последните години постоянно се говори колко е важно да ползваме слънцезащитни кремове и спрейове ежедневно, особено когато кожата ни е изложена на вредните UV лъчи. Но нови проучвания показват, че употребата им не е съвсем безвредна. Вижте защо.

Слънцезащитната козметика:

Оказва негативно влияние върху хормоните

Както вече стана ясно, съставки като оксибензон, триклосан, парабени и фталати могат да доведат до хормонален дисбаланс в организма. Те се срещат в голяма част от този вид козметика.

Уврежда клетките

Оксибензонът, който е най-популярната съставка в кремовете и спрейове за предпазване от вредните слънчеви лъчи, уврежда кожните клетки. Това може да е причината за генетични мутации. Проучване показва, че бременните, в чиито тела има голямо количество оксибензон, раждат недоносени деца.

Увеличават риска от рак

Вредните химикали в този вид козметика спомагат за растежа на раковите клетки. От друга страна генетичните мутации могат да причинят рак на кожата.

Истината е, че повечето от слънцезащитните продукти не могат да ни предпазят на 100% от изгаряне и рак Според експертите, излагането на кожата на слънце е най-добрия начин да си набавим витамин D, но трябва да го правим в правилното време – рано сутрин или по-късно следобед.

Когато избирате продукт със слънцезащитен фактор, не правете компромис с цената и съставките. Ако кожата ви е чувствителна, има псориазис или лесно почервенява, най-добре се консултирайте с дерматолог, съветва tialoto.bg

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама