Борисов: С Нетаняху обсъждаме съвместно производство в областта на отбраната

11:55, 13 юни 18 / Политика 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Постигнали сме изключително много откакто за първи път се запознахме преди много години в Тел Авив. Личното ни приятелство е отражение на приятелството, което съществува межди нашите две държави”, заяви премиерът на Израел Бенямин Нетаняху на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов, който е на посещение в Израел. Благодаря за доброто сътрудничество в областта на сигурността”, добави Нетаняху.

Ние никога няма да забравим миналото и как българските граждани са лежали върху релсите, за да предотвратят депортирането на евреите”, каза още премиерът на Израел и се обърна към Борисов с думите: “Благодаря за последователната подкрепа и отстояване на интересите на Израел по време на различните международни форуми, в които участване и включително в ЕС”.

С Нетаняху ще обсъждаме дали не може да направим съвместно производство в областта на отбраната, особено фокусирани ще сме върху дроновете”, съобщи българският премиер. "Винаги съм смятал, че Израел е от изключителна важност за сигурността в Близкия Изток”, допълни Борисов.

В своето изказване премиерът отбеляза, че отношенията между Европейския съюз и Израел невинаги са били на нужната висота, като изрази надежда, че мирните споразумения, в които Израел е страна, ще се подпишат.

„Бенямин Нетаняху е глобален лидер, който умее да води умерена и балансирана политика. България може да се похвали с успешно сътрудничество с Израел в сферата на сигурността, медицината, новите технологии и др.“, обясни Борисов. Той сподели, че обмяната на добри практики между двете страни е особено успешна в сектор „Сигурност“ и като пример българският премиер изтъкна съвместните учения на български и израелски пилоти.

Не знам дали знаете, но нашите военни пилоти – и български, и израелски, провеждат съвместни тренировки, които са изключително полезни”, добави българският премиер и изрази надежда за задълбочаване на партньорството между България и Израел в различни области.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама